Kelly, 31 jaar uit België - 3 weken vrijwilligerswerk in Costa Rica
Met nog niet super veel reiservaring, zocht ik een reis waar niet veel toeristen komen en waar heel veel natuur is. Op google vrijwilligers reizen zoeken was ook niet echt een succes. Tot ik via facebook Study the Rainforest (het onderzoeksproject van de Nederlandse stichting Adopteer Regenwoud) tegen kwam in Costa Rica, ik dacht onmiddellijk dat is het. Normaal ging ik in 2021 februari, maar corona zei wacht maar even. Uiteindelijk ging ik in december 2021 een drietal weken en dus ook mijn eerste kerstmis in het buitenland. Voor de eerste keer alleen op reis, vertrek ik met volle moed en heel veel enthousiasme.
In de Caribische laaglanden van Costa Rica valt de meeste regen in mei t/m augustus. Dat het regent is natuurlijk goed voor al het leven, maar kan behoorlijk lastig zijn voor onze biologen in het Work with Nature reservaat; de paden worden modderig, de was droogt niet en het reservaat is soms kort onbereikbaar doordat rivieren zich vullen. Zijn er ook voordelen aan dagenlange regenbuien? Jazeker! De kikkers laten zich zien!
Daar liggen ze dan in het gras te chillen. Na 3 uur vertraging stap ik eindelijk uit het vliegveld en liggen Maarten en Matthijs (de oprichters van de stichting) rustig op mij te wachten. Ik werd ontzettend lief en relaxed verwelkomd en voelde me meteen op mijn gemak. Eenmaal op het project aangekomen was de sfeer hetzelfde alleen dan nog eens in een super idyllische setting!
De biodiversiteit in Costa Rica is ongelofelijk. De enorme hoeveelheid aan verschillende soorten is voor een bioloog prachtig maar maakt determinatie soms wel erg lastig. Er zijn namelijk zoveel soorten om uit te moeten kiezen! Met 141 verschillende soorten slangen moet het Reptielenboek er regelmatig aan te pas komen om uitsluitsel te bieden over welke soort slang we gespot hebben.
Britt van Houten, 21 jaar - Hbo Toegepaste Biologie – stageduur: 9 weken
Onderzoek naar zoogdieren in Costa Rica
“In samenwerking met Work with Nature bekijken we de invloed die mensen hebben (gehad) op de biodiversiteit en de ontwikkeling daarvan op de natuur. Het terrein van Work with Nature kent momenteel zeven habitats met elk een bepaalde mate van menselijke verstoring. Mijn onderzoek is gericht op de ontwikkeling van zoogdieren in deze gebieden. Met de inzet van camera’s wordt een feitelijk beeld weergegeven van de dieren die er leven of het gebied bezoeken.”
Hans, 36 jaar - 10 weken vrijwilligerswerk in Costa Rica
Ik denk achteraf dat het zaadje al was geplant, het had alleen een goede voedingsbodem en de juiste omstandigheden nodig om te kunnen groeien. Voor een goede voedingsbodem heb je soms een flinke storm nodig. Dit is wat mij overkwam in 2018 na een turbulente tijd achter de rug te hebben. Een tijd waarin ik genoodzaakt werd goed over mijzelf en mijn leefwijze na te denken. Wat ik daarin nodig had, was stilte. En waar vind je dat beter dan in de natuur? Naast bijna dagelijkse wandelingen in de buurt, werd ik het meeste zen door in april 2019 een week helemaal alleen op Terschelling te vertoeven met praktisch alleen een fiets en een boek. Ik kwam zo ontspannen terug en met zoveel extra respect voor de natuur in al haar glorie.
Ondanks dat er geen studenten zijn vanwege de Coronacrisis, gaan de onderzoeken (deels) door.
In Nederland zijn enkele studenten druk bezig met het analyseren van data, maar ook in Costa Rica worden nog inventarisaties gedaan. Onder begeleiding van gids Tapa lopen Hanneke en Maarten de transecten in verschillende habitats. We hebben weer prachtige ontdekkingen gedaan, maar we hebben ter plaatse niemand om ons enthousiasme mee te delen! Daarom een update van speciale waarnemingen van de afgelopen weken.
Vanaf begin mei liep ik stage bij Work with Nature, hier heb ik echt de tijd van mijn leven ervaren. Ik heb samen met mede student Max een onderzoek gedaan naar de dagvlinder populaties in drie verschillende habitattypes. En dankzij de fantastische ondersteuning van de begeleiders Maarten en Hanneke is het uitgegroeid tot een project waar ik heel trots op ben.
Het gaafste dat ik in mijn stageperiode heb meegemaakt was denk ik mijn laatste dag in het reservaat. Toen ging ik samen met mijn stagebegeleider en drie andere stagiaires de rivier in het reservaat aflopen opzoek naar de eyelash viper die heel hoog op onze lijst stond.
“Tijdens mijn stageperiode bij Work with Nature doe ik een biodiversiteitonderzoek specifiek gericht op vissen. In de omgeving heb ik drie verschillende waterlocaties uitgezocht: de zogeheten farm, het reservaat en het dorp. Het reservaat is nagenoeg niet verstoord en de andere gebieden kennen elk een mate van menselijke verstoring. Voor het onderzoek hanteer ik 16 poelen per locatie die ik met elkaar vergelijk.”